Els primers rastres de la família Vitaceae, família botànica de la qual prové la vinya com la coneixem, es poden trobar fa uns 25 milions d’anys.
Hi ha 3 milions d’anys les vinyes salvatges eren part del paisatge de la Provença i la regió del sud de França. És tan sols en període Neolític, al voltant de 5000 anys abans de Crist, que l’home es va interessar en la collita del raïm com menjar, igual que les baies i altres fruites silvestres.
Fins el recent troballa d’una unitat de producció de vi de fa 6100 anys a Armènia, només es coneixia una altra, d’uns 5000 anys. Els arqueòlegs van trobar restes de raïm premsat, llavors de raïm, sarments, una premsa rudimentària, un atuell de fang, aparentment utilitzada per a la fermentació, fragments de ceràmica impregnats de vi, un got i un bol. A més se sap que els Egipcis ja aprecien el vi 4500 anys abans de Crist com ho demostren les pintures que adornen les tombes de l’època.
Més enllà de les vinyes silvestres que han colonitzat tots els continents, van ser els Romans els qui, a Europa i Nord d’Àfrica, domesticar i desenvolupar les vinyes per menjar el raïm i la producció de vi.
Avui en dia podem gaudir de vins elaborats a Europa, Amèrica Llatina, Amèrica del nord, Àsia, Austràlia o Àfrica.